dilluns, 27 de desembre del 2010

Cartes d'una activista del desig


Les oiseaux d'Arabie - début from Dérives on Vimeo.
En vespres de la II Guerra Mundial, milers de refugiats espanyols creuen els Pirineus fugint de l'avenç de Franco. Antonio Atarés fou un d'ells. A la seva arribada a França, el varen internar al camp de Vernet d’Ariège. El març de 1941, rep carta d'una desconeguda, la filòsofa Simone Weil. S'inicia una correspondència entre ells dos. D'una banda, una intel·lectual jueva, compromesa amb la lluita política i mística, a Marsella. De l'altra, un paisà anarquista exiliat a França, però ja a les portes del Sahara, a Djelfa, Algèria, on va ser deportat un mes més tard. A través d'amistats, Weil pren coneixement del camp de Vernet i, en particular, que en ell hi havia l'Antonio. Li havien parlat molt bé d'ell i de que, fora del camp, no coneixia ningú, per la qual cosa no rebia mai ni paquets ni cartes. En vistes d'això, Weil decideix enviar-li un paquet i escriure-li. Heus aquí el text de la primera carta:
"Senyor:
Probablement li estranyarà de rebre una carta d'algú que no coneix, però el seu antic company de camp, en Nicolás, m'ha parlat de vostè en termes tals que em sembla com si ja el conegués (...). He estat en algunes ocasions al seu bell país. I penso que fins i tot a la seva regió. Mai oblidaré els pagesos que vaig veure en aquells camps. Per això, quan en Nicolás em parlava de vostè, em semblava com si ja el conegués de fa molt de temps.
M'han dit que no té ningú allà i que no rep cap ajuda. M'agradaria fer alguna cosa per vostè; malauradament no puc fer gaire. Li envio un paquet. Espero haver escollit coses que li agradin; ara és molt difícil trobar coses per enviar.
Em sap greu no poder escriure-li en espanyol. Si no sap vostè prou francès per poder llegir aquesta carta, espero que trobi algú que pugui traduir-la-hi. Vostè pot contestar-me en espanyol (...).
Amb els meus millors desitjos, una cordial salutació de Simone Weil".
Weil s'escrivia al mateix temps amb un austríac, Frantzl K., pagés del Tirol, que havia estat també al camp de Vernet però que havia pogut sortir gràcies a uns monjos d'Annecy que el van contractar com a jardiner.
"Benvolgut senyor K.:
Li envio un impermeable; espero que li vagi bé. Si necessita qualsevol altra cosa, faci-m'ho saber. També li envio una mica de diners; si us plau, no se senti ofès. En tot cas, ha de disposar d'alguns diners, ja que malauradament en aquest món no s'hi pot viure sense diners. No em doni les gràcies per això, li ho prego. El que puc fer per vostè és tan poc, que, com ja li he dit, és obligat. El seu agraïment em deixa avergonyida.
Sóc jo més aviat qui li ha d'estar agraïda a vostè. La seva carta m'ha commogut.
Tot i que Annency sigui tan bonica, de segur que sent vostè nostàlgia del seu país. M'agradaria conèixer-lo algun dia. En un altra situació, ¡què bells han de ser els seus poblets de muntanya! Espero que pugui vostè gaudir d'aquesta felicitat un altre cop (...).
Una cordial salutació...".
El fet d'aquesta correspondència no és tan extemporani com pugui semblar. Hi ha precedents. El 1916, quan Simone té 7 anys, tant ella com el seu germà André es cartegen amb afillats de guerra. Es conserva una carta que rep Simone el 17 de maig:
"Estimada madrineta, acabo de rebre les meves fotos i t'envio una. Ja em diràs que en penses del teu afillat, si creies que era més gran o més jove. La veritat és que no estic molt afavorit. L'uniforme m'està molt ample i no m'està tan bé com jo voldria (...). Ahir ens va rellevar de les trinxeres i ara estem durant quatre dies de reserve (...). En aquest moment estic de guàrdia a la carretera, fins a les 6 de la tarda, i després anirem a treballar a primera línia". Anteriorment, Simone havia d'haver-li fet algunes preguntes, ja que que l'afillat escriu: "No puc dir-te què hi ha a les trinxeres i què passa en elles, perquè un camarada s'ha passat quaranta dies al calabós per haver explicat quatre coses del que passava a primera línia (...). I ja acabo, madrineta. T'envio molts petons i abraçades de part meva al teus pares i germà. El teu afillat que se'n recorda de tu, Louis Craigny".
Simone s'esforçava molt en treballar per al seu soldat. Recollia llenya i en feia feixos que els seus pares li pagaven i els diners dels quals ella feia servir per comprar coses pels paquets que li enviava. El 29 de maig de 1917, de manera totalment inesperada, el Louis Craigny es va presentar a casa dels Weil. El van allotjar durant un dies, que va ser de gran felicitat: la nena i el seu afillat passejaven tot el dia agafats de la ma. El soldat no es va quedar molt de temps. Ja no tornarien a veure'l; va morir al front poc temps després.

dimarts, 21 de desembre del 2010

Tinta estacada

La utilització de la tinta es remunta a la Xina i a l'Egipte d'almenys 2.500 anys abans de Crist. Les tintes es feien normalment amb negre de sutge o amb ocre vermell mòlt amb una solució de cola o goma. Aquests materials es modelaven en forma de barres o blocs secs que després es barrejaven amb aigua a l'hora d'utilitzar-los. La tinta que es portava seca de la Xina o del Japó es va acabar coneixent a Occident amb el nom de "tinta xinesa" o "tinta índia".
Ara, el que ens arriba de la Xina, en forma d'e-Book Readers, és una tinta que no taca. La manera com utilitzarem creativament aquesta tinta és encara un misteri.

dilluns, 13 de desembre del 2010

El preu de l'aire

La nostra benvolguda administració s'enorgulleix de tenir un sistema d'informació de les emissions a l'atmosfera de 9 empreses adherides a l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT): Asesa, Basf, Dow, Repsol Petróleo, Repsol Química, Ercros (Tarragona i Vila-seca), Erfei i IQA-La Seda de Barcelona. Però, malhauradament, aquest sistema està basat en les dades que faciliten les pròpies industries (pressumptament no contaminants). Si mireu aquest sistema de seguiment us semblarà que tot va de meravella.
Ara, un estudi sobre males olors i qualitat de l'aire de Tarragona, realitzat pel LCMA de la UPC conclou: en l'aire de l'àrea urbana del Camp de Tarragona hi ha presència de fenol, cresol, binefil, acetat de vinil, hidrocarburs policíclics i acenotril, entre molts altres compostos amb potencials efectes sobre la salut.
El professor de la UPC i coresponsable de l’estudi, Francesc Xavier Roca assegura que amb la investigació que han fet poden oferir la tecnologia necessària perquè l'administració pugui determinar l’origen de les emissions contaminants.
¿Creieu que amb la disponibilitat de la tecnologia a aplicar per al control de les emissions contaminants aquestes desapareixeran?

El preu del peix

Per fi hi ha dades concretes de l'expoli del mar per part de la industria pesquera (estudi de l'evolució de les captures des de 1950 fins el 2006, veure a continuació). Resultats: El volum de captures ha augmentat tant el darrer mig segle que la pesca ha hagut d'expandir-se a noves aigües (perquè a les zones tradicionals ja no hi havia prou peix per cobrir la demanda), però s'ha arribat a un punt en què no queden noves aigües per explotar i el volum de captures s'ha començat a reduir. Solucions: Tancar a la pesca àmplies zones marines que garantirien la supervivència de les espècies sobreexplotades i, allà on s'autoritzi la pesca, fer-la de manera que no es destrueixin els ecosistemes.
The Spatial Expansion and Ecological Footprint of Fisheries
¿Creieu que el disposar d'una mesura del danys ajudarà a que les autoritats hi posin remei?

dimarts, 7 de desembre del 2010

2010, any bomba

Si ha hagut un any fantàstic, aquest ha estat el 2010. Crec que haurem d'esperar al 2020 per tenir un any tan explosiu. De manera que aprofiteu els dies que queden. Una bona manera per fer-ho és seguir el consell de Jetsun Pema: "Sigues menys egoista. Si pots pensar més en els altres, els teus problemes es minimitzen (...) És molt important aprendre a conéixer-se un mateix". Com? Llegiu-ho aqui.