La Lola és una fervent partidària de la futurologia, així com de tot el que tingui a veure amb la predicció i l'anticipació (cosa seriosa amb base científica; res d'astrologia, horoscops i similars). Hi ha qui opina que el futur no existeix; però, aleshores, com podríem inventar-lo? («La millor manera de predir el futur és inventar-lo», Alan Kay).
Recentment, la socionomia ha anat guanyant adeptes com a eina de predicció. Ara, un nou llibre (Mood Matters) d'en John Casti, matemàtic de l'International Institute for Applied Systems Analysis a Laxenburg, Austria, s'fageix a la nòmina i argumenta que, lluny que els esdeveniments condicionin les actituts públiques, el cert és el contrari. La majoria de gent pensa que una economia productiva fa la gent optimista i que una improductiva la fa pesimista. El cert és tot el contrari: Els optimistes fan una economia productiva, els pesimistes en fan una d'improductiva.
Un altre exemple: La majoria pensa que la pau fa a la gent feliç i tolerant mentre que la guerra l'enutja i la fa temorosa i patriòtica. El cert és el contrari: la gent satisfeta i tolerant fa la pau, mentra gent enutjada, temorosa i patriòtica fa la guerra.
Segons la ressenya publicada a Science, el llibre es beneficia dels coneixements de Casti en sistemes financers i teoria de la complexitat. Els deu anys que l'autor ha dedicat a madurar els conceptes del llibre i les seves conseqüències es deixen notar en la quantitat d'evidència gràfica que hi consta. Com a mínim, Casti ens presenta proves convincents que la cadena causal pot i de vegadas va en sentit contrari al del sentit comú.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada