dimecres, 14 de març del 2012

Reaccions viscerals: la intel·ligència de l'inconscient

Què ens fa socialment intel·ligents? Hi ha gent que pensa (com Gerd Gigerenzer del Max Plank Institute) que la major part de la interacció social és, més que el producte d’un càlcul complex, el resultat de reaccions instintives que podríem anomenar instints socials. Curiosa història la de la intuició en el pensament occidental. Segons Gigerenzer:
Començà sent la forma més segura de coneixement i ha acabat sent menystinguda com una guia voluble i poc fiable per a la vida. En altre temps, es va pensar que els àngels i els essers espirituals intuien amb impecable claredat -superior al raciocini merament humà-, i els filòsofs sostenien que la intuició feia que “veiessim” les veritats evidents en les matemàtiques i la moral. Tanmateix, a l’actualitat cada cop es lliga més a les tripes que al cervell, i ha descendit des de la certesa angelical fins el pur sentiment. Però en realitat les reaccions instintives no són impecables ni estúpides (…) treuen partit de les capacitats evolucionades del cervell i es basen en regles generals que ens permeten actuar de presa i amb una precisió pasmosa.
Decisiones instintivas, Ariel, 2008, pàgina 252 
Però els instints socials són, segons Gigerenzer, quelcom enterament diferent d’allò que es coneix com coeficient d’intel·ligència social. Aquest coeficient seria una mesura del desenvolupament de facultats mentals de màxim ordre, com l’evaluació de les conseqüències de conductes pròpies, l’anticipació de reaccions dels altres i el càlcul de pèrdues i ganancies en una potencial interacció. Gigerenzer considera que el resultat de l’evolució de la intel·ligència inconscient no va conduir exclusivament a la seva complexitat calculadora sinó más aviat a la capacitat de resoldre problemes complexos de manera molt simple. Així, la major part de la interacció social estaria basada no en la intel·ligència social «manipuladora» sinó en reaccions instintives especials, els abans mencionats «instints socials». Així doncs, la qualitat de la intuició radica en la intel·ligència de l’inconscient: la capacitat de saber, sense pensar, en quina regla basar-nos en cada situació. Hi ha moltes i bones raons per confiar en les nostres reaccions viscerals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada